Slimmer werken door micro community management

Slim werken, we doen ons best om dit te doen bij Wisely maar ‘t is niet altijd eenvoudig. Het managen van communities vergt diverse expertises en efficiënt en transparant werken is een challenge die we graag aangaan, dag na dag. Om dat nog beter te kunnen doen, is het goed om je af en toe te laten inspireren. Zoals op het Teamleader event Work Smarter. Dit is wat wij er leerden.

Hassan Al Hilou is een fenomeen van negentien jaar. Scroll door zijn LinkedIn profiel en je leest een CV van een veertigjarige. Reeds als tiener zag hij een opportuniteit in de diversiteit in België. Verschillende type organisaties (scholen, bedrijven, steden,...) worden hiermee geconfronteerd en Al Hilou staat hen bij met zijn consultancy agency.

Wat heeft Wisely geleerd?
Ook in onze communities is er uiteraard diversiteit aanwezig. Van lokale handelaars tot grote retailers, van inwoners tot toeristen, van bezoekers tot partners. De taak van Wisely is vaak om hen samen te brengen, hen te activeren en zorgen voor transparante communicatielijnen. Het intranet dat Wisely aanbiedt, een exclusief partnership in België met Chainels, is daar een schoolvoorbeeld van.

Arnout Raskin wou iets ‘speciaals’ doen voor zijn thesis voor zijn studies Product Design. Hij trok naar Zuid-Amerika om te begrijpen hoe straatkinderen overleven en hoe hij hen kon helpen. Het resultaat: mobile schools. Eenvoudig uitgelegd: een karretje op wielen met uitschuifbare krijtborden. Met zijn bedrijf Streetwize leert hij bedrijven en organisaties wat zij kunnen leren van de overlevingsdrang en -technieken van straatkinderen. Want wat bij ons bleef hangen: straatkinderen empoweren.

Wat heeft Wisely geleerd?
Pro-actief creativiteit aan de dag leggen: zelf met ideeën komen die mensen helpen in hun dagelijks community beheer. Maar ook coöperatieve competitie: stimuleren van de samenwerkingszin en competitieve ingesteldheid van stakeholders. Gespiegeld aan Wisely betekent dit dat we nieuwe instrumenten en kennis willen blijven aanreiken aan onze communities om hen te helpen en daarbij blijven op zoek gaan naar eensgezinde partners die iedereen versterken.

Vivianne Bendermarcher, in Nederland bekend van Techionista, haar talk ging breder. Ze schetste onder andere de 4de industriële revolutie die aan de gang is, eentje van algoritmes en robotisering, en de veranderende relatie tussen mens en technologie. 

Wat heeft Wisely geleerd?
Enkel en alleen vertrouwen op data is niet oké, want ook data draagt een zeker subjectiviteit met zich mee. Duiding en inzichten zijn dus noodzakelijk bij het aanreiken van data en rapportages naar onze communities. Efficiënt werken betekent daarnaast ook gebruik maken van de juiste technologische tools, aan het einde van de rit zijn het ook een vorm van robots, om accurater en efficiënter te werken.

Michel Falcon is een Internationaal Customer Experience-expert en aanhanger van de People First - culture. Belangrijk daarbij is het onderscheid tussen macro-experiences, waar concurrenten ook op focussen, en micro-experiences, waar jij het onderscheid kan maken. Door elk proces in zijn restaurants op te delen in micro-experiences bepaalt hij waar zijn bedrijf het verschil maakt. Door dit zo in concreto te briefen naar zijn werknemers zijn deze zich ook ten volle bewust van hun taak en waar het bedrijf voor staat.

Wat heeft Wisely geleerd?
Community beheer staat bol van micro-experiences, wat ons betreft: micro-community management. Van onboarding tot je community, door deel te nemen aan een wedstrijd tot het ontvangen van een kadobon voor je verjaardag. Door middel van een customer journey uit te tekenen, hebben we dit al in kaart gebracht maar de uitdaging blijft om ervoor te zorgen dat we het verschil maken. 

Wat we leerden van de andere sprekers bundelen we kort:

  • Raphael Luescher (Evernote): als antwoord op de data, communicatie en cognitieve overload moet je duidelijke communicatie regels bepalen en ondersteunende platformen gebruiken om jezelf als het ware een ‘second brain’ te geven.

  • Ianka Fleerackers: vertel je een verhaal, hou dan rekening met de reden waarom je het vertelt, welke technieken je kan toepassen, welke kennis je wil overdragen en hoe het publiek jou ziet als spreker.

  • Andreas Creten: efficiënt met je tijd omgaan door productieve meetings, stand-ups en andere quick-wins toe te passen.

  • Jeroen De Wit (Teamleader): geef een podium aan je medewerkers/collega’s om hun ideeën te delen, focus op zowel interne als externe aanspreekbaarheid en onthou: Talent builds culture.

Benieuwd naar hoe jij met deze tips aan de slag kan voor jouw community? Wees ook slim en bel of mail ons.